PostNL haalt uit naar Bol.com als jongen vraagt stelt over levertijden

Bedrijven als PostNL en Bol.com krijgen dagelijks klachten en vragen. Daarvoor heb je natuurlijk een hele team nodig die de duizenden mensen dagelijks kunnen beantwoorden. De meeste klachten bij PostNL gaan nu vooral over de nieuwe methode van bezorgen. De postbezorgers bellen namelijk nog maar 1 keer aan en komen niet nog eens terug. Je moet het zelf maar gaan ophalen bij een afhaalpunt. Als er een bezorgde klant aan Bol.com vraagt wanneer zijn pakketje bezorgd word, reageren ze daar met een spelfout…

PostNL trekt het niet en haalt snoeihard uit naar de ”jonge” bol.com medewerker dat ze moeten opletten op de typfouten. De strijd tussen PostNL wie de meest geniale opmerkingen maakt komt naar een nieuw hoogtepunt lijkt het. De tweet werd een aantal keer geretweet en geliked. Dat zouden de supervisors van Bol.com niet leuk vinden…